fbpx

Zmena výšky stravného od 01.12.2025  

Podľa údajov Štatistického úradu SR bola  v mesiaci september 2025  splnená podmienka ( percento rastu  kumulatívneho indexu cien jedál a nealkoholických nápojov najmenej o  5 % ) , na základe ktorej sa podľa § 8 ods. 1 zákona č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách  zvyšujú sumy stravného pri pracovných cestách s účinnosťou od 1. 12. 2025


Nové sumy stravného od 1. 12. 2025: 

  • 9,30 € – pre časové pásmo 5 až 12 hodín (základná suma) 
  • 13,80 € – pre časové pásmo nad 12 hodín až 18 hodín 
  • 20,60 € – pre časové pásmo nad 18 hodín 

Podľa Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný zabezpečiť zamestnancovi jedno teplé hlavné jedlo, ak odpracuje viac ako štyri hodiny denne. Táto povinnosť sa vzťahuje iba na zamestnancov v pracovnom pomere, teda pracujúcich na základe pracovnej zmluvy

Ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže zabezpečiť ďalšie stravovanie, alebo poskytnúť ďalší finančný príspevok na stravovanie

V prípade, že sa zamestnávateľ rozhodne rozšíriť poskytovanie stravného aj na zamestnancov pracujúcich na základe dohôd, môže tak urobiť v súlade s § 152 ods. 9 Zákonníka práce

Spôsoby zabezpečenia stravovania 

Zamestnávateľ môže poskytovať stravovanie zamestnancom týmito spôsobmi: 

  • vo vlastnom stravovacom zariadení 
  • využitím stravovacieho zariadenia iného zamestnávateľa 
  • formou donášky jedál 
  • prostredníctvom elektronických stravných lístkov (gastrokariet) 
  • finančným príspevkom na stravovanie 
  • papierovými stravnými lístkami (len v odôvodnených prípadoch, ak nie je možné použiť elektronickú formu)  

Hodnoty a výška povinného príspevku 

Na základe novej základnej sumy stravného sa odvodzuje hodnota podľa § 152 Zákonníka práce (stravovanie zamestnancov). 
Od 1. 12. 2025 bude minimálna hodnota stravného lístka vo výške 6,98 €  (t. j. 75 % zo základného stravného 9,30 € ). 

Príspevky podľa spôsobu zabezpečenia stravovania 

V rámci uvedených limitov je príspevok daňovým výdavkom zamestnávateľa a príjmom oslobodeným od dane z príjmov pre zamestnanca. 

Dobrovoľne poskytnutá časť príspevku nad rámec povinnosti 

Zamestnávateľ môže prispievať na stravovanie aj nad rámec povinného príspevku

  • zo sociálneho fondu, podľa podmienok stanovených v kolektívnej zmluve , alebo internom predpise zamestnávateľa  (tento príspevok je pre zamestnanca oslobodený od dane z príjmov) 
  • z vlastných prostriedkov ako zamestnanecký benefit 
    (pre zamestnanca ide o zdaniteľný príjem; pre zamestnávateľa je daňovým výdavkom iba v prípade, že je dohodnutý v pracovnej zmluve, kolektívnej zmluve alebo internom predpise; inak ide o nedaňový výdavok) 

Aktualizácia interných smerníc 

Z dôvodu uvedených zmien je potrebné, aby zamestnávatelia aktualizovali svoje interné smernice týkajúce sa podmienok stravovania zamestnancov.  

V smernici je potrebné jasne určiť: 

  • spôsob zabezpečenia stravovania 
  • možnosti voľby zamestnancov medzi formami stravovania 
  • pravidlá pre poskytovanie gastrokariet, stravných lístkov a finančných príspevkov 
  • či zamestnávateľ rozširuje poskytnutie stravného aj v súlade s § 152 ods. 9 Zákonníka práce 

Podmienky musia byť v súlade so zákonom a zamestnávateľ musí o nich preukázateľne oboznámiť všetkých zamestnancov

Poskytovanie príspevku na stravné 

Príspevok na stravovanie je potrebné poskytovať v reálnom čase – vopred, aby mali zamestnanci prostriedky na stravu už od prvého pracovného dňa

Eva Špičková
Senior Payroll Manager

T: +421 917 520 053
E: eva.spickova@claslovakia.sk

Ivana Darázsová
Senior Payroll Consultant

T: +421 917 105 046
E: ivana.darazsova@claslovakia.sk

Ingrida Bartolen Jakabová
Senior Payroll Consulting Manager

T: +421 918 200 943
E: ingrida.bartolen@claslovakia.sk

Buďme v spojení!

Prihláste sa na odber nášho CLA newslettera a získajte info o eventoch a novinkách priamo do vašej schránky.